Nieuws/Binnenland
976216
Binnenland

Nijmegen graaft naar tempelcomplex

Groepjes Nijmegenaren gaan vanaf maandag onder leiding van archeologen op zoek naar de resten van een Romeins tempelcomplex. De restanten van dat 2000 jaar oude complex zouden in de bodem van een bouwput in het westen van de stad te vinden zijn.

Het is volgens een woordvoerster van de gemeente nog nooit eerder vertoond dat burgers mogen meegraven op een officiële archeologische zoekplaats. „Omdat Nijmegen de oudste stad van het land is en overal Romeinse resten te vinden zijn, vonden we het leuk om die historie eens zichtbaar en voelbaar te maken.”

Schoolkinderen

De graafwerkzaamheden duren tot half mei. Op weekdagen mogen groepen schoolkinderen vanaf 8 jaar de bouwput in. In het weekeinde, op woensdagmiddagen en op vrijdag dalen particulieren in groepen van maximaal 15 mensen af. Elke groep krijgt voor het 'echte' werk begint eerst een korte cursus archeologie. Daarna gaan ze doen wat er op dat moment te doen is. Dat kan uiteenlopen van graven en zand wassen tot opmetingen verrichten. Een graafsessie duurt 2 uur.

„We kunnen uiteraard niet garanderen dat iedereen echt iets vindt. Maar deskundigen verwachten wel dat in de bouwput echt Romeinse resten te vinden zijn”, zegt de woordvoerster. „Er zijn al wat proefsleuven gegraven en daarin werden scherven en wat bronzen voorwerpen aangetroffen.” Wie iets vindt, moet het wel inleveren.

Tempels en badhuizen

Het is bekend dat in Nijmegen-West vroeger de Romeinse nederzetting Ulpia Noviomagus stond. Daarvan zijn al onder andere tempels, een badhuis, delen van de stadsmuur en kleinere resten aan de oppervlakte gebracht. Er bestaat documentatie uit de 19de eeuw waarin over het tempelcomplex wordt geschreven, maar op die plek zijn vervolgens fabrieken gebouwd. De oude fabrieksgebouwen zijn nu gedeeltelijk gesloopt in het kader van de stadsvernieuwing en daarom kan er nu alsnog goed worden gezocht.

Er hebben zich al enkele tientallen scholen en ruim 100 particulieren aangemeld, maar er zijn nog plekken over. Wie mee wil doen, kan een tijdstip reserveren op nijmegengraaft.nl