Nieuws
976233
Nieuws

Top 11: Verdrongen autoaccessoires

Iedereen kent ze vast wel, autoaccessoires die eigenlijk niet meer door de beugel kunnen, maar toch tijden mateloos populair waren.

Spatlappen

Er was een tijd dat heel Nederland er aan verknocht was, de spatlappen. Althans, zo leek het. Functioneel zijn ze zeker, want ze houden opspattende steentjes en andere voorwerpen tegen, waardoor je lak en achterliggers geen deukjes of beschadigingen opliepen. Maar destijds was het een mode-accessoire. Iedereen wilde de spatlappen achter de wielen hebben.

Achterruitlamellen

Eind jaren ’60 hadden we een nieuw fenomeen in autoaccessoiresland: de lamellen voor de achterruit. Volkswagens, BMW’s en de exotische DMC DeLorean, Lamborghini Miura en Ford Mustang waren ermee te krijgen. Het zwart kunststoffen item moest de auto aerodynamischer maken en vooral ook stoerder laten ogen. Dat ging wel ten koste van het zicht naar achteren, maar ach, je deed aan de nieuwste modetrend mee.

Vossenstaart

Vossenstaarten waren in de jaren ’70 enorm in opkomst. Je zag ze aan vele binnenspiegels, sleutelhangers, antenne of zelfs de trekhaak hangen. Op een gegeven moment hadden we er wel genoeg van, want het werd toch met een speciaal slag volk geassocieerd. Kijk maar naar Johnny uit de serie Flodder en bekijk zijn roze Cadillac maar eens goed.

Kraaltjesmat

Wie heeft dat ooit bedacht? Het ziet er niet uit en nog erger, het zit voor geen ene meter. Toch raakten we er een tijdje aan verknocht. Het zou een masserende functie hebben, maar bij de eerste de beste bocht gleed je al van je stoel. Na verloop van tijd had je ook allemaal van die deukjes in je rug en billen en stonden de kraaltjes in je kleding gedrukt.

Bobblehead op je hoedenplank

Van alle accessoires in deze lijst, blijven de knikkende hondjes op de hoedenplank nog het meest geliefd. Ze waren enorm in opkomst in de jaren ’60, maar verdwenen vervolgens langzaam uit het beeld. Toch raken ze nu weer in opkomst. Verschillende partijen bieden ze ook weer aan, zoals Mercedes-Benz. Lekker retro.

Hella verstralers

Hoe meer verstralers, hoe beter. Althans, zo leek het een tijdje te gaan. Dat rallywagens uitgerust waren met meerdere verstralers, leek ook te gebeuren bij straatauto’s. Soms waren het er twee extra, maar vaak ook vier of zelfs zes. Na verloop van tijd zagen mensen het licht en verdween de hype. Aan de andere kant, de standaard lichttechniek op de auto's verbeterde ook.

Anti-statische rubberen strip

Je kent het vast wel, zo’n rubberen strip onder de auto. Tegenwoordig worden ze niet heel vaak meer gebruikt. Vooral in de jaren tachtig en negentig kochten automobilisten het item. Het neemt de kans op wagenziekte af. Maar ook het krijgen van lichtje schokjes bij het aanraken van de metalen carrosserie verdwijnt. Het rubbertje is niet alleen van rubber gemaakt, ze hebben ook een koperen kern om de lading te transporteren.

Stoffen (schapenvacht) stuurhoes

De stuurhoes. Tja. Of je hem mooi vindt of niet, daar zullen we het nu even niet over hebben. Een stuurhoes is vooral onveilig. Eigenlijk moet je nooit aan stuurhoezen beginnen. Ze zitten nooit helemaal goed vast en dat kan levensgevaarlijk zijn bij een snelle stuuractie in geval van een gevaarlijke verkeerssituatie. De stuurhoes kan losschieten en daardoor verlies je de controle over het stuurwiel.

Reflectorband

De reflectorband tussen de achterlichten. Enkele decennia terug werden ze heel vaak verkocht.

‘Denk aan mij’ fotolijstje

Om niet te vergeten dat je getrouwd bent of een vriend(in) hebt, werd er vaak een fotolijstje op het dashboard geplakt met daarop de tekst ‘denk aan mij’. Al die fotolijstjes zijn tegenwoordig niet meer nodig, want nu wordt die boodschap via de smartphone overgebracht. Niet achter het stuur, natuurlijk. Toch heeft zo’n fotolijstje wel wat.

WC-rol mutsje

Als er op de hoedenplank van een auto een gebreid mutsje te zien is, wil dat vaak betekenen dat daaronder een WC-rol schuilt. Want je weet maar nooit natuurlijk. Als de nood onderweg hoog is en er is geen toilet in de buurt, dan kun je altijd nog terugvallen op dat ene rolletje WC-papier. Feitelijk staat er dus een stukje ‘verlossing’ op de hoedenplank.