Nieuws/Binnenland
976244
Binnenland

Nederlanders Gao 'uit voorzorg' in containers

Het besluit om Nederlandse militairen in Gao in het noordoosten van Mali in containers in plaats van tenten onder te brengen, betekent niet dat de dreiging tegen hen is toegenomen. Aan de veiligheidssituatie is niet veel veranderd.

Wel hebben jihadisten „heel vervelend wapentuig”, zoals raketten, in handen gekregen, zegt kolonel der mariniers Joost de Wolf, die betrokken is bij de voorbereiding en uitvoering van de missie. De militante islamisten zijn meestal niet in staat om de raketten heel gericht af te vuren, omdat ze geen normale lanceerinrichting hebben.

Raket

Maar als het toch zou lukken om een raket in het Nederlandse kamp te krijgen en de militairen zitten er in tenten, „dan is de ellende niet te overzien”, aldus De Wolf. Daarom is besloten uit voorzorg containers te plaatsen, waardoor de risico's zoveel mogelijk worden beperkt. De Fransen verblijven ook in containers, de Zweden zullen hetzelfde gaan doen.

„We willen onze mensen daar zo veilig mogelijk laten werken”, zegt De Wolf. Defensie houdt er wel rekening mee dat het aantal beschietingen in Gao en omgeving de komende tijd zal toenemen. De Nederlandse missie begint begin mei.

Ontvoerd

In de stad Timboektoe, ten westen van Gao, werd in november 2011 de Nederlandse toerist Sjaak Rijke ontvoerd. Over zijn lot is niet veel bekend. „Iedereen vindt het verschrikkelijk wat er met hem is gebeurd. Maar het is echt een zaak voor het ministerie van Buitenlandse Zaken”, zegt De Wolf.

Dat de Nederlandse commando's of andere VN-militairen in Mali ondertussen ook zullen proberen Rijke te bevrijden, ligt volgens hem niet zomaar voor de hand. „Als er al actie wordt ondernomen, gaat dat via de VN. Wij geven onze mensen aan de VN. Daar zitten allerlei voorwaarden aan vast. Een ervan is dat je geen nationale operaties gaat doen”, benadrukt hij. Verder kan De Wolf er niets over zeggen.