Nieuws/Binnenland
976248
Binnenland

Mensen onbekend met 'slimme meter'

Bijna de helft van de Nederlanders weet niet wat een slimme energiemeter precies doet. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse representatieve steekproef van onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy in opdracht van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van elektriciteits- en gasnetbedrijven. Deze maand besluit de Tweede Kamer of netbeheerders binnen een paar jaar bij alle 7 miljoen huishoudens zo'n slimme meter plaatsen.

Ruim 50 procent van de consumenten heeft wel eens gehoord van de slimme meter, maar 46 procent niet. Dat is overigens niet altijd zo geweest. „De bekendheid van de slimme meter fluctueert door de tijd heen”, licht een woordvoerder bij Netbeheer Nederland toe.

De slimme meter vervangt de oude generatie energiemeters voor elektriciteit en gas. De nieuwe meter kan worden gekoppeld aan onder meer een app. Hierdoor is het mogelijk om continu je verbruik in de gaten te houden, waardoor het makkelijker wordt energie te besparen.

Ook koppeling met andere diensten is mogelijk. Zo kunnen meterstanden automatisch worden doorgegeven, zonder dat er nog een meteropnemer aan de deur staat of dat je die standen zelf moet doorgeven. Dat is ook het geval bij een verhuizing of wanneer iemand van energieleverancier wisselt.

De slimme meter zorgt ook voor grotere betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energievoorziening. „Door het energienet tot in de haarvaten van het net slimmer te maken, kunnen vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd”, zegt de woordvoerder. âÇ Dat is hard nodig omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken, onder meer via zonnepanelen. Ook ontstaan er nieuwe vormen van energieverbruik, zoals de elektrische auto en fiets.”