Nieuws/Binnenland
976322
Binnenland

Juwelier Deurne heeft strafblad

Dat de juwelier uit Deurne ooit is veroordeeld voor een poging tot doodslag kán een rol spelen in de behandeling van de zaak van de overval. Maar het hoeft niet. Dat zegt advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van een overvaller bijstaat, zaterdag.

De Volkskrant meldde zaterdagochtend dat Willy Sanders in 2004 werd veroordeeld nadat hij een dorpsgenoot had mishandeld in een café. Dat gebeurde omdat die stond te zoenen met de juweliersvrouw. Het slachtoffer werd 18 keer hard tegen het hoofd geslagen en in het gezicht getrapt en hield daar kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen aan over.

Onder invloed

De juwelier was onder invloed van alcohol en zei in de rechtbank dat hij zich niets kon herinneren, maar beveiligingscamera's hadden het incident opgenomen. Willy Sanders moest drie maanden de cel in, mede omdat hij zich volgens de rechter 'volstrekt niet had bekommerd' om het lot van zijn slachtoffer.

Nu de juwelier onlangs zelf is overvallen, en daarbij twee overvallers zijn gedood, kan die veroordeling een rol gaan spelen. „Maar ik wacht alles eerst maar 'ns af”, stelt Plasman.

Mocht blijken dat het juweliersechtpaar heeft geschoten én dat dat zonneklaar uit noodweer was, dan speelt een eerdere veroordeling geen rol, zegt de raadsman. Maar als er twijfels bestaan over noodweer, dan zou de veroordeling kunnen gaan meespelen, „hoewel die lang geleden is”. Plasman vermoedt wel dat het eerdere vonnis effect zal hebben op de beeldvorming rond de zaak.