976365
Binnenland

In plaats van cel luxe villa

Paarlberg leeft als God in Frankrijk

De gevallen zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die eigenlijk vier jaar achter de tralies hoort, mag tot grote ergernis van justitie nog de hele zomer in zijn luxe villa aan de Côte d’Azur doorbrengen. De ’kasteelheer’ zou niet tegen de slechte omstandigheden in Franse gevangenissen zijn opgewassen.

De Franse rechter beslist pas dit najaar of en zo ja wanneer witwasser Paarlberg naar Nederland moet om zijn straf uit te zitten.

De 57-jarige Paarlberg werd in februari aangehouden tijdens een doorzoeking van zijn woning door de Franse politie. Kort daarvoor werd de straf van Paarlberg van vier jaar, opgelegd wegens witwassen, definitief.

Het OM in Nederland doet nog steeds onderzoek naar het vermogen van Paarlberg. In het kader daarvan vond de doorzoeking in Frankrijk plaats. Toen Paarlberg in de woning aanwezig bleek te zijn, is besloten hem aan te houden, om hem in Nederland zijn straf te laten uitzitten. Nederland vroeg Frankrijk om uitlevering, maar Paarlberg verzet zich daartegen om gezondheidsredenen.

Vliegtuig

Naar nu pas blijkt had justitie in Nederland in februari al een vliegtuig en extra medische zorg in de gevangenis in Nederland geregeld om Paarlberg zo snel mogelijk zijn straf te laten ondergaan. De Franse rechter honoreerde echter het voorstel van Paarlbergs advocaten om hem onder voorwaarden het beroep tegen uitlevering in vrijheid te laten afwachten. De zakenman mag de mondaine badplaats Saint-Tropez niet verlaten en moet zich wekelijks bij de plaatselijke politie melden.

De Nederlandse advocaat van Paarlberg, mr. Frans Sijbers, bevestigde gisteren desgevraagd dat zijn cliënt nog minstens maanden in Frankrijk blijft.

De Hoge Raad verwierp in februari het beroep in cassatie van Paarlberg. Hij is veroordeeld voor onder meer het witwassen van circa 17 miljoen euro die Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra, een vroegere zakenpartner van Paarlberg. Endstra werd in 2004 in Amsterdam geliquideerd.