Nieuws
976404
Nieuws

Ouders gul voor ’brugpieper’

De meeste kinderen rond de 12 jaar hebben een mobieltje, hun ouders draaien doorgaans op voor de rekening. Hoewel de kinderen vaak een eigen bankrekening hebben, betalen hun ouders kosten voor de telefoonrekening, kleding en cadeautjes.

Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsplatform Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouder van kinderen uit groep 8 en klas 1 en 2 van de middelbare school. Driekwart van de achtstegroepers heeft een eigen mobieltje en dat geldt zelfs voor 98 procent van de brugklassers. De rekening belandt niet bij hen. Twee derde van de ouders betaalt de telefoonrekening. Wijzer in geldzaken organiseert vanavond in aanwezigheid van zijn erevoorzitter Koningin Máxima en staatssecretaris Dekker een ouderavond over financiële opvoeding op basisschool De Archipel in Almere.

Naast de telefoonrekening komen ook kleding (94 procent) en cadeautjes (79 procent) vaak voor rekening van de ouders van 10 tot 14-jarigen. Hoewel achtstegroepers en brugklassers even vaak een eigen bankrekening hebben, dit geldt voor acht op de tien, hebben middelbare scholieren veel vaker een pinpas. Ongeveer 85 procent van de brugpiepers heeft een eigen pasje tegen de helft van de basisschoolleerlingen.

 

Lees meer over opvoeding en geld in het artikel Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind