Nieuws/Binnenland
976415
Binnenland

Test Hollander Trend 32

Oer-Hollands

Een voordeel van de voorbije economische recessie is dat onrendabele werven en matige producten vrijwel zijn verdwenen. Een ander pluspunt is dat slimme ondernemers nieuwe boten op de markt zijn gaan brengen met een gunstiger prijs. Zoals de Hollander Trend 32 van Vedette Jachtbouw.

Er zijn Vedettes van 8.30 tot 12.30 meter en er bestaan sinds kort plannen voor een 14,70 meter lang topmodel, de Navigator. Daarnaast werd besloten om een goedkoper, slim gebouwd model op de markt te brengen. Dat werd de Hollander Trend 32, een naam met een knipoog naar de oer-Hollandse mentaliteit.

Besparingen

Door te kiezen voor modulaire bouw en de boot een knikspant romp mee te geven, kon de prijs aanzienlijk worden gedrukt. Voor het overige is geprobeerd de besparingen niet ten koste te laten gaan van de ’normale’ bouwkwaliteit van Vedette. Door samenwerking met Vetus kon een totaalpakket voor de technische installatie worden aangeboden met als basis een 42 pk viercilinder dieselmotor.

Zwemplateau

Bij de bouw is gekozen voor een aan de achterzijde licht oplopend vlak dat het water mooi loslaat. Motorluiken en afvoeren zijn van roestvast staal en op de veiligheid is zeker niet bezuinigd, getuige de zeer degelijke installatie van alle technische onderdelen. Het interieur is ruim, met een enorme brede kuip, met bakboord de moderne kombuis. In de spiegel sluit een soort kluisdeur de toegang naar het zwemplateau af en vanuit de kuip zijn er uitstekende opstaptreden naar de brede gangboorden.

Frans bed

Voorin zijn een toiletruimte en een separate ruime douchecel. In de boeg is een slaaphut met een tweepersoons Frans bed. Onder de kuipvloer is de motorkamer met volop ruimte voor onderhoud. En zoals het hoort is goed gelet op zogenaamde logistieke energie. Dat betekent bijvoorbeeld dat de watertank vlak bij de verbruiker is geplaatst.

Zonder kapsones

Tijdens de testvaart draait deze stoere Hollander Trend kort, zelfs binnen de kanaaloevers die twintig meter van elkaar zijn verwijderd. Met maximaal 75 decibel werd een rompsnelheid van 13,3 km/u geklokt. Vanaf een prijs van €120.000 is dit een typisch Hollandse Vedette: zonder kapsones, maar met veel kwaliteit voor het geld.