Nieuws/Binnenland
976424
Binnenland

Henk Krol: spijt van knieval voor Demmink

Henk Krol, voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant, heeft spijt dat hij zo'n 10 jaar geleden zijn handtekening heeft gezet onder een hoofdredactioneel commentaar in zijn blad. In dat commentaar schreef Krol dat er geen reden is te twijfelen aan de integriteit van Joris Demmink.

Krol werd vrijdag gehoord als getuige in een procedure rond voormalig topambtenaar van Justitie Demmink. In 2003 publiceerde Krol samen met Panorama een stuk over pedoseksuelen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Demmink kwam daarin onder een gefingeerde naam voor. Het stuk leidde tot commotie en tot problemen voor de schrijvers van het stuk.

Krol verklaarde dat hij destijds graag langer onderzoek had gedaan dan de 5 maanden die hij en zijn Panoramacollega Fred de Brouwer eraan hebben besteed. De Brouwer kwam een maand geleden om het leven bij een verkeersongeluk in Thailand. Volgens Krol is De Brouwer nog lang intensief met het dossier-Demmink bezig geweest en is zijn vertrek uit Nederland mede ingegeven door desillusie over de gang van zaken in 2003.

Krol heeft na de publicatie van het gewraakte stuk een gesprek gehad met Demmink, in diens Haagse woning. Dat leidde tot een journalistiek opgetekend weerwoord van Demmink, dat niet is gepubliceerd, op last van het ministerie, aldus Krol. De reden voor dit plotselinge terugtrekken is hem duister gebleven.

Voor het artikel in de Gay Krant en Panorama spraken Krol en De Brouwer met een groot aantal bronnen, onder wie oud-minister Hilbrand Nawijn. De naam van een andere voormalige bewindsman wilde Krol niet noemen, omdat hij deze beloofd heeft dat niet te doen. Demminks advocaat Harro Knijff stond er vrijdag aanvankelijk op dat Krol voor de dag zou komen met de naam, „omdat Demmink daar recht op heeft”.

Knijff mag er een paar dagen over nadenken of hij hieraan vasthoudt. Doet hij dat, dan krijgt Krol de gelegenheid zijn bezwaren hiertegen schriftelijk kenbaar te maken. De rechter-commissaris beslist daarna.