Nieuws/Buitenland
976435
Buitenland

Paus vraagt om vergeving voor kindermisbruik

Paus Franciscus heeft vrijdag in zijn moedertaal, het Spaans, vergeving gevraagd voor het feit dat geestelijken kinderen hebben misbruikt. Hij deed dat in ongewoon harde bewoordingen. „Ik voel me gedwongen het persoonlijk op me te nemen om vergiffenis te vragen voor de schade die best veel priesters hebben aangericht door kinderen seksueel te misbruiken”, citeerde Radio Vaticaan de kerkvorst.

De paus zei dat veel geestelijken zich schuldig hebben gemaakt, veel in aantal, niet veel in verhouding tot het totaal aan rooms-katholieke geestelijken. „We moeten sterk zijn, want met kinderen mag niet worden gesold”, aldus de paus. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met mensen die werken in de kinderbescherming.

De Argentijnse paus heeft in december een commissie in het leven geroepen voor onderzoek naar het kindermisbruik in kerkelijke instellingen, dat vooral sinds 2010 aan het licht is gekomen. In Nederland deed de commissie-Deetman al onderzoek naar seksueel misbruik door geestelijken in de Nederlandse katholieke kerk.

Deskundigen van het kinderrechtencomité van de VN stelden echter begin dit jaar in een rapport dat de kerk nog altijd te weinig doet om kindermisbruik te voorkomen en schuldigen te straffen. Het comité is „uiterst bezorgd” omdat het Vaticaan de omvang van het misbruik niet zou erkennen. Noodzakelijke maatregelen blijven uit, waardoor daders onbestraft blijven en het misbruik verder kan gaan, stellen de onderzoekers. Ze roepen het Vaticaan op openbaar onderzoek te verrichten en verdachte geestelijken onmiddellijk van hun taak te ontheffen en justitie over hen in te lichten.