Nieuws/Buitenland
976443585
Buitenland

Interpol waarschuwt voor diefstal en nepvaccins

’Coronavaccins doelwit van georganiseerde misdaad’

PARIJS - Nu een coronavaccin alsmaar dichterbij komt, waarschuwt de internationale politieorganisatie Interpol voor vaccincriminelen. Volgens Interpol zal de georganiseerde misdaad proberen om nepvaccins te verkopen, bijvoorbeeld online. Ook wordt er gewaarschuwd voor diefstal van vaccins. „Coronavaccins zullen een hoofddoelwit worden van de georganiseerde misdaad”, aldus Interpol.

Interpol heeft een waarschuwing naar handhavingsdiensten in 194 landen gestuurd. „Nu overheden wereldwijd een vaccinatieprogramma uitrollen, zullen criminele organisaties proberen de bevoorradingsketen te infiltreren en verstoren”, aldus Interpol. Ook worden de landen gewezen op de mogelijkheid van diefstal van de schaarse vaccins. „Daarnaast kan het publiek geconfronteerd worden met nepwebsites waarop nepvaccins worden aangeboden. Dit kan een serieus gezondheidsrisico vormen.”

In Nederland maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met verschillende organisaties afspraken over het transport en de beveiliging van de vaccins, die zullen worden opgeslagen op geheime locaties. Volgens experts kan één vaccinvracht al snel miljoenen euro’s waard zijn.

Webshops

Interpol heeft naar eigen zeggen wereldwijd 3000 webshops in kaart gebracht die medicijnen van discutabele kwaliteit verkopen. Ruim 1700 daarvan zouden zich ook bezighouden met het binnenhengelen van privé-gegevens van klanten.

Eerder tijdens de coronacrisis hebben criminelen volgens Interpol al weten te profiteren van de mondiale noodsituatie. Volgens Interpol ging het daarbij om ’niet eerder vertoonde opportunistische en roofzuchtige praktijken van criminelen’.