976640
Binnenland

Stinkende doofpot zorgwaakhond

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de waakhond in de zorg die boetes oplegt wanneer bedrijven slordig zijn met hun administratie, laat zelf patiëntendossiers en rechtbankstukken slingeren. Dat blijkt uit stukken van een klokkenluider.

Ook laten medewerkers zich betalen voor het houden van praatjes op congressen van zorgbedrijven, erkent een woordvoerder.

Het gezag van die instantie wankelt na onthullingen van oud-medewerker Arthur Gotlieb. Hij sloeg al jaren geleden alarm, maar in plaats van dat directeur Langejan naar hem luisterde, gaf het management hem een slechte beoordeling. Kort na het versturen van een omvangrijk werk vol kritiek pleegde Gotlieb eind januari zelfmoord.

Op een voor uitzendkrachten doorzoekbare netwerkschijf stonden scans van paspoorten van patiënten, pinpassen met bijbehorende codes, medische gegevens, vertrouwelijke cijfers van ziekenhuizen en voorgenomen besluiten over fusies. Ook geluidsbanden van bezwaarprocedures waren te downloaden. De digitale agenda’s van alle medewerkers konden zelfs vanuit huis worden ingezien. De bazen van de NZa sloten zich jarenlang ’hermetisch’ af voor kritiek over de interne gang van zaken, aldus Gotlieb.

Pincode

Op een voor iedereen toegankelijke schijf in het bedrijfsnetwerk waren mailarchieven te lezen, loonstroken en ontslagbrieven van oud-medewerkers. . NRC Handelsblad en de NOS kregen een kopie van het dossier. Tussen alle vertrouwelijke documenten stonden ook illegale downloads van 2000 e-books en films.

Saillant detail is dat de NZa een van de toezichthouders is die moet controleren of het uitwisselen van elektronische patiëntendossiers ordentelijk verloopt. Het is een van de taken van de dienst die controleert hoe jaarlijks 90 miljard euro zorggeld wordt besteed. Zo kregen vijf verzekeraars twee weken geleden een boete van 3,6 miljoen euro vanwege een ’slordige administratie’.

Naar nu blijkt laten medewerkers van de toezichthouder zich bovendien betalen voor het houden van toespraken op conferenties van de zorgsector. „Wanneer de organisatie spreekt en daarvoor geld krijgt, wordt dat geld in een pot gestort. Eén keer per jaar wordt het overgemaakt naar een goed doel dat de medewerkers van de NZa kunnen kiezen”, verklaart een woordvoerster. Deze praktijk is niet onomstreden: op het ministerie van Volksgezondheid geldt bijvoorbeeld de regel dat ambtenaren die toespraken houden hier nooit een beloning voor ontvangen.

Het heeft er alle schijn van dat de NZa, die stelt transparantie hoog in het vaandel te hebben staan, de klachten van Gotlieb onder het tapijt wilde vegen. Pas nu zijn dossier op straat ligt, besloot de NZa minister Schippers in te lichten.