Nieuws/Buitenland
976711
Buitenland

Auteur criminele historie christendom dood

De Duitse schrijver Karlheinz Deschner, een fel bestrijder van het christendom, is dinsdag op 88-jarige leeftijd in het Beierse stadje Hassfurt overleden. Dat heeft de stichting die zijn werk ondersteunde, donderdag laten weten. Deschner is vooral bekend door zijn elfdelige serie boeken De criminele geschiedenis van het christendom, waarvan het laatste deel dit voorjaar is verschenen.

Sommige boeken, zoals 'De kerk en haar kruis: een geschiedenis van de seksualiteit in het christendom' en 'Andermaal kraaide de haan: een ontmaskering van het christendom van de evangelisten tot aan de fascisten' zijn in het Nederlands verschenen.

Deschner, die nieuwe Duitse letterkunde studeerde aan de Universiteit van Würzburg, kwam in conflict met de Rooms-Katholieke Kerk, nadat hij met een gescheiden vrouw was getrouwd. De ruzie leidde ertoe dat zij beiden uit de kerk werden gezet en dat hun de toegang tot de sacramenten werd ontzegd. Zijn boek Was halten Sie vom Christentum (Wat denkt u over het christendom), waarin hij bijdragen bundelde van tijdgenoten als Arnold Zweig en Heinrich Böll, wordt beschouwd als het eerste waarin hij kritiek op de kerk leverde.

Deschner zei „uit vijandschap” te schrijven. „Want de geschiedenis van degenen die ik beschrijf, heeft mij tot hun vijand gemaakt”, zei hij. Hij zag het christendom als een criminele instelling die het alleen om macht te doen was.