Nieuws/Binnenland
976787
Binnenland

'Miljoenen verspild aan griepremmer'

Tamiflu, het griepmedicijn dat ook Nederland kocht tegen de vogelgriep, werkt niet. Honderden miljoenen hebben overheden verspild aan een geneesmiddel dat niet beter blijkt te werken dan paracetamol.

Dat beweren onderzoekers van de Cochrane Collaboration, een internationaal verband van wetenschappers. Zij trekken de doeltreffendheid van het griepmedicijn Tamiflu ernstig in twijfel. Overheden die enorme voorraden van het medicijn hebben ingekocht na de uitbraak van het vogelgriepvirus, hebben volgens hen miljoenen verspild.

Uitkomsten van het onderzoek onder 24.000 patiënten, gepubliceerd in het British Medical Journal, suggeren dat het medicijn weinig tot geen effect heeft op het griepvirus. Sterker nog, het zou alleen de nodige bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid, psychische stoornissen en nierproblemen. Ook bij kinderen werd geen enkel positief effect gevonden.

Fabrikant Roche gaat fel in op de aantijgingen van de Cochrane Collaboration en is het 'absoluut niet eens met deze conclusies'. Britse directeur Daniel Thurley vertelt BBC News: "Cochrane gebruikt verkeerde statistieken die de voordelen onderschatten."

Het is overigens niet voor het eerst dat de Cochrane Collaboration de werking van Tamiflu in twijfel trekt, in 2009 deed de groep wetenschappers dat ook al, maar Roche hield de volledige onderzoeksgegevens van het middel jarenlang angstvallig geheim. Pas recent heeft de fabrikant deze cijfers vrijgegeven.