Nieuws/Binnenland
976828
Binnenland

Studiefinanciering voor jihadstrijders

Een deel van de Nederlandse jihadstrijders in Syrië ontvangt studiefinanciering. Signalen daarover bereiken de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die onderzoekt hoe groot de groep ’jihadstudenten’ is en wat ertegen te doen valt. Het stopzetten van de studiefinanciering blijkt in de praktijk echter erg lastig.

De NCTV zegt dat „tot dusverre nog geen studiefinancieringen zijn stopgezet”.

NCTV-woordvoerder Edmond Messchaert benadrukt dat het stopzetten van studiefinanciering één van de vele maatregelen is om Nederlandse jihadisten de voet dwars te zetten, zoals het laten vervallen van paspoorten en het bevriezen van financiële tegoeden. Van vier Nederlandse jihadisten zijn inmiddels de bankrekeningen geblokkeerd, omdat bewezen is dat zij vechten bij terroristische organisaties.

Studiefinanciering

Van alle gekende jihadgangers zijn inmiddels de sociale uitkeringen stopgezet. Bij studiefinanciering is dit echter ingewikkelder, erkent de NCTV: „Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om studiefinanciering stop te zetten, eventueel tijdelijk.” De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan studiefinanciering stopzetten als een student niet meer ingeschreven staat aan een onderwijsinstelling of bij langdurige afwezigheid.

Binnen de laagste MBO-niveau’s gaan alarmbellen rinkelen als iemand langer dan vijf weken afwezig is. Dan gaat er automatisch een melding naar de Dienst Uitvoering Onderwijs, die de studiefinanciering omzet in een lening. Na acht weken ongeoorloofde afwezigheid wordt ook deze lening stopgezet.

Schuld

Bij hogere onderwijsvormen is de prestatiebeurs gangbaar. Deze voorwaardelijke lening wordt alleen omgezet in een gift als binnen tien jaar een diploma wordt behaald. „In deze gevallen is het moeilijker de studiefinanciering stop te zetten”, aldus de NCTV. Op zijn minst zitten Nederlandse jihadisten met een fikse studieschuld, die ze later moeten aflossen. Die schuld wordt extra groot als ze ten onrechte ook een OV-kaart hadden.

In behandeling

Elf paspoorten zijn vervallen verklaard van afgereisde jihadisten en moslimextremisten die op het punt stonden naar de oorlog te gaan. „En er zijn nog enkele gevallen in behandeling”, aldus de NCTV. Ook in een reclasseringstraject kunnen paspoorten ongeldig worden verklaard.

„Er lopen momenteel verschillende strafrechtelijke onderzoeken, waaronder naar mogelijke ronselaars”, aldus de NCTV. Advocaten zeggen dat justitie meer gaat leunen op informatie van de geheime dienst AIVD in deze onderzoeken naar jihadisten. Vier minderjarigen zijn onder toezicht geplaatst van de jeugdbescherming.