Nieuws/Binnenland
976971
Binnenland

Marokkanen boos om fraudeverzoek

Een Amsterdamse belangenclub voor Marokkanen probeert een onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naar uitkeringsfraude te dwarsbomen.

De SVB vraagt Marokkaanse 65-plussers met een Aanvullende Inkomstenvoorziening Ouderen (AIO) om hun Marokkaanse identiteitsnummer, om zo te controleren of ze niet in Marokko nog spaargeld, huizen of grond hebben. Maar de belangenclub roept de Marokkaanse gemeenschap op om die gegevens achter te houden.

„Hiermee wordt bij voorbaat de hele Marokkaanse gemeenschap beschuldigd”, zegt voorzitter Abdou Menebhi van het Euro-mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo). „Wij zijn niet voor frauderen, maar tegen de methodiek. Je moet alleen zo'n nummer vragen bij een individu, als er een verdenking is van fraude. Dit is geen normale behandeling.” Hij vindt het raar dat een Nederlandse instantie eigenhandig onderzoek kan doen in Marokko.

De naar schatting 8000 ntvangers van de toelage krijgen daarom het dringende advies om hun Marokkaanse identiteitsnummer, het zogeheten carte Idente National, niet prijs te geven. Aankomende vrijdag organiseert de belangenclub een bijeenkomst in een moskee in Slotervaart om betrokkenen verder voor te lichten.

De AIO is een regeling bedoeld voor senioren met een ontoereikend pensioen en weinig eigen vermogen. Met de toelage wordt de AOW aangevuld tot het minimuminkomen. Daarbij is het natuurlijk wel verplicht om eventuele buitenlandse eigendommem of spaargeld te melden.

Volgens een woordvoerster van de verzekeringsbank krijgen uiteindelijk alle klanten die een AIO ontvangen een brief. Maar omdat het verwerken van de brieven en eventuele vervolgonderzoeken veel tijd en mankracht vergen, kunnen niet alle klanten tegelijk aangeschreven worden. Daarom worden bepaalde groepen aangeschreven. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld brieven verstuurd aan voornamelijk mensen met een Surinaamse achtergrond.

De PVV heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.