Nieuws/Buitenland
976996
Buitenland

Catalaanse leider is in België

Puigdemont neemt Belgische advocaat in de arm

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

BRUSSEL - De afgezette regionale Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in België. De wegens rebellie aangeklaagde Puigdemont had daar een gesprek met de advocaat Paul Bekaert, bevestigde de raadsman maandag. Hij is naar eigen zeggen door Puigdemont aangesteld als raadsman.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Of Puigdemont informeerde naar mogelijkheden om asiel aan te vragen in België, kon de advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen. Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. „Maar hij is wel in België”, zei hij. Paul Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten.

Vervolging

Het Spaanse Openbaar Ministerie wil Catalaanse politici, onder wie de afgezette leider Puigdemont, vervolgen. Zij worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza maandag in Madrid.

Puigdemont en andere leden van zijn ontslagen regering waren volgens Spaanse media vanuit Catalonië naar het Franse Marseille gereden, waar ze op het vliegtuig stapten. De Catalanen zouden mogelijk van plan zijn asiel aan te vragen in België.

Ontslag

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkende de uitslag niet.

Dat Madrid het bestuur van het autonome Catalonië overnam, leidde maandag niet tot grootschalige ongeregeldheden. Het bleef rustig op straat. Ook verschenen de meeste docenten, agenten en brandweerlieden voor zover bekend gewoon op hun werk.