Nieuws/Binnenland
976997
Binnenland

Kinderombudsman zet vraagtekens bij Project P

„We begrijpen de noodkreet van het kind en de ouders, maar vragen ons af of dit programma bijdraagt aan het oplossen van het probleem.” Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in een reactie op het tv-programma Project P: Stop het pesten. Over dit programma, dat vanaf eind deze maand op RTL5 wordt uitgezonden, is ophef ontstaan, omdat met een verborgen camera pesters op middelbare scholen worden gefilmd.

„Een tv-programma is geen antipestprogramma”, zegt Dullaert. „Door het gepeste kind zo in beeld te brengen is zijn privacy in het geding en kan hij hierdoor nog jarenlang worden achtervolgd.” Hij denkt dat het wellicht beter zou zijn geweest om het kind tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Inmiddels hebben drie scholen problemen met de geheime beelden die voor het tv-programma zijn gemaakt. Dullaert bekijkt samen met staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) naar een antipestwet en methodes om pesten effectief te kunnen aanpakken. Deze maand nog moet er meer duidelijkheid komen over de manier waarop alle basis- en middelbare scholen vanaf 2015 pesten moeten aanpakken.

Ook socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die al jarenlang onderzoek doet naar pesten, vraagt zich af of het tv-programma een juist format is om pesten aan de kaak te stellen. „Ik denk dat de producenten echt de juiste bedoelingen hebben en iets goeds neer willen zetten. Maar pesten is een dermate gevoelig en complex onderwerp, als je dat goed in beeld wilt brengen heb je een documentaire van minstens anderhalf uur nodig en niet een relatief korte serie.”

Veenstra zegt dat er in klassen vaak meer aan de hand is dan slechts één kind dat gepest wordt. „De aanpak van pesten moet zijn: hoe maken we deze klas als geheel leuker en sterker. Waarom geef je dan één kind een verborgen camera, laat ze desnoods allemaal filmen wat er gebeurt.”

De hoogleraar sociologie noemt pesten een groot probleem, zeker op middelbare scholen. „Kinderen en jongeren die gepest worden, denken twee tot drie keer zo vaak aan zelfmoord als kinderen die niet gepest worden. Het is heel belangrijk dat scholen actief het pesten aanpakken. Ik vraag me af of dit tv-programma daarbij helpt.”