977107
Buitenland

Italië redt 4000 bootvluchtelingen in twee dagen

De problemen van Italië met de vluchtelingenstroom uit Afrika worden steeds groter. Binnen 48 uur hebben marine en koopvaardijschepen maar liefst 4000 bootvluchtelingen gered van deels niet zeewaardige vaartuigen. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano woensdag gezegd.

Volgens Alfano staan in Libië 300.000 tot 600.000 vluchtelingen klaar om de oversteek te maken. Hij eist meer hulp van de Europese Unie om het probleem aan te pakken. „Je kunt niet zeggen: we hebben 80 miljoen euro aan Frontex gegeven; daarmee is het probleem opgelost”, aldus Alfano. Frontex is het EU-agentschap dat zich bezighoudt met de bewaking van de buitengrenzen van de EU.

De mensensmokkelaars die de gevaarlijke boottochten organiseren, noemde Alfano „handelaren van de dood”. Vorig jaar kwamen bij het zinken van alleen al één boot uit de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 360 bootvluchtelingen om het leven. De afgelopen twee dagen waren onder de duizenden geredde vluchtelingen weer veel vrouwen en kinderen zonder zwemvesten op gammele bootjes. Sinds het begin van het jaar heeft Italië al meer dan 15.000 bootvluchtelingen opgenomen, aldus persbureau ANSA.