Nieuws/Buitenland
977286531
Buitenland

Rekenkamer: regering Duitsland blind voor gevaar

Alarm om Duitse energietransitie: ’Stroomuitval en steeds hogere prijzen’

Harde kritiek op de Duitse energietransitie.

Harde kritiek op de Duitse energietransitie.

AMSTERDAM - De kosten van de Duitse energietransitie lopen zo uit de hand dat Duitsland als vestigingslocatie voor het bedrijfsleven op de tocht staat. Ook het gevaar op stroomuitval is groter dan de Duitse regering erkent. Die harde kritiek uit het Bundesrechnungshof, de federale rekenkamer van onze oosterburen.

Harde kritiek op de Duitse energietransitie.

Harde kritiek op de Duitse energietransitie.

Onder de Energiewende, die ruim tien jaar geleden is ingezet, leunt Duitsland voor haar stroomvoorziening voor een steeds groter deel op wind- en zonne-energie en steeds minder op fossiele brandstoffen zoals kolen. Ook van kernenergie als energiebron neemt Berlijn afscheid.

Miljarden aan subsidies

De prijs voor het groene beleid blijkt echter hoog. Stroomprijzen in Duitsland liggen 43 procent hoger dan het Europese gemiddelde.

Voorzitter van de rekenkamer Kay Scheller vreest dat het daarbij niet blijft. Hij waarschuwt in Duitse media voor „steeds hogere elektriciteitsprijzen.” Ook zou tot 2025 520 miljard euro nodig zijn aan subsidies en investeringen om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor fluctuerende hernieuwbare bronnen.

"Duitsland als vestigingsplaats in gevaar"

„De federale rekenkamer ziet het gevaar dat de energietransitie in deze vorm Duitsland als vestigingsplaats in gevaar zal brengen en de financiële kracht van elektriciteitsverbruikende bedrijven en particuliere huishoudens zal overweldigen”, citeert de krant Die Welt voorzitter Scheller.

De Bundesrechnungshof, gevestigd in Bonn, waarschuwt verder voor een toenemend risico op stroomuitval. Op momenten van te weinig opwek van wind- en zonne-energie dreigt een tekort aan stroom. Het federale ministerie van Economische Zaken maakt optimistischer berekeningen, maar de rekenkamer is niet overtuigd. Ze stelt dat de Duitse regering blind is voor het gevaar.

Nederland is met het Energie- en het Klimaatakkoord dezelfde weg ingeslagen als Duitsland eerder deed. Scheidend operationeel directeur van Tennet, Ben Voorhorst, waarschuwde eind vorig jaar al dat de stroomtoevoer vanaf 2025 ’niet meer vanzelfsprekend’ is.