Nieuws/Binnenland
977290
Binnenland

'Snel duidelijkheid nodig over bewaarplicht'

Het kabinet moet snel duidelijkheid verschaffen of en in hoeverre de Nederlandse bewaarplicht van telecomgegevens nog van toepassing is. Dit zegt branchevereniging Nederland ICT dinsdag in een reactie op de ongeldigverklaring van de Europese bewaarplicht door het Europees Hof van Justitie.

Volgens de Europese regels waren telecom- en internetproviders tot nu toe verplicht gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten te bewaren. Maar volgens het Hof maakt de richtlijn uit 2006 te veel inbreuk op de privacy van burgers. In Nederland is de bewaarplicht geregeld in de Telecommunicatiewet.

Nederland ICT vindt het bewaren van telecomgegevens voor de opsporing van ernstige criminaliteit „een zwaar middel met aanzienlijke impact op de privacy van burgers”. De branchevereniging van onder meer de telecombedrijven verwacht „dat de Nederlandse overheid de uitspraak van het Europees Hof meeweegt in haar evaluatie of opsporingsbelangen opwegen tegen de impact die de bewaarplicht op de privacy heeft”.