977368
Binnenland

BLOG JOSHUA

Een oceaanreis en de verzekering

Joshua van Eijndhoven bericht deze week over een thema waarover de Telegraaf  Vaarkrant de afgelopen ook schreef. Hoe regel  je verzekering voor je scheepje wanneer je een  lange reis onderneemt?

Toen ik mij voorbereidde om te vertrekken op wereldreis, was het niet eenvoudig een verzekeraar te vinden voor Hope. Ik zocht op internet en benaderde diverse watersportverzekeraars, maar kreeg altijd hetzelfde antwoord: "nee meneer, we verzekeren alleen boten van 12 meter of langer". Ik had aardig wat geld in Hope gestoken en ik wilde graag verzekerd op reis. Niet dat ik van plan was schade te lijden, maar als het ergste mocht gebeuren, dan sta ik liever niet met lege handen.

Weinig  wereldzeilers, grote schade's

Nu begreep ik de verzekeraars wel. Verzekeraars hebben het liefst klanten met weinig schades of kleine schades. Logisch. Want hoe groter het risico of de kans op grote schade, hoe groter de kans dat de verzekeraar (veel) moet uitkeren. Dit is vooral een probleem als de groep verzekerden klein is waardoor enkele opvolgende schades de verzekeraar al snel in de rode cijfers kunnen drijven. Voila; hét probleem bij het verzekeren van wereldzeilers; weinig verzekerden met relatief grote schades.

Specialist

Na verloop van tijd benaderde ik Suydersee verzekeringen, een specialist in verzekeringen voor jachten. Ik ging langs bij Jan van Suydersee en hij vroeg mij van alles over mijn plannen, mijn zeilervaring en hoe ik mijn schip wilde voorbereiden. Ik was bezig met de Zeevaartschool in Enkhuizen en dat hielp, ook de grondige voorbereiding van Hope viel goed. Jan vatte mijn verhaal samen en regelde een polis voor mij bij Unigarant. Toen ik bijna klaar was kwam de inspecteur langs voor een inspectie van het schip, tuigage en de veiligheidsvoorzieningen. Ook wilde hij kennis maken met mij. Na de inspectie gaf de inspecteur het groene licht - Yes met 10,39 meter toch verzekerd!

Verzekering geroyeerd

Toen ik ruim een jaar later op de Kaap Verden werkte en Hope in de marina in Brazilie lag kreeg ik bericht van Suydersee; een paar jachten waren gezonken en Unigarant ging zich terug trekken uit het verzekeren van jachten die wereldwijd voeren. Suydersee regelde direct een nieuwe polis bij Delta Lloyd en ook die werd kort daarna geroyeerd. Gelukkig regelde Suydersee dat ik goed verzekerd bleef. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar verder en altijd goed verzekerd. En in alle eerlijkheid, de lachende derde is de verzekeraar. Ik heb sinds ik Hope in 2010 kocht nog nooit schade gehad en al met al een prima bedrag aan premie overgemaakt.

Klik hier voor meer Telegraaf-info over de verzekeringskwestie. Meer weten over de reis van Joshua? Check zijn eigen site.