Nieuws/Binnenland
977561
Binnenland

Ambtenaren mogen vermoedens misstand melden

Ambtenaren van de bevolkingsadministratie die vermoeden dat kinderen om oneigenlijke redenen uitgeschreven worden uit de gemeente, mogen daarvan melding maken bij een Steunpunt Huiselijk Geweld of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Het gaat om huwelijksdwang of mogelijke achterlating in een herkomstland.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben daarover onlangs een instructie gestuurd naar de gemeenten, schrijft Teeven maandag aan de Tweede Kamer. Mogelijk gaan ook vermoedens van kinderontvoering gelden als reden om een melding te mogen maken.

Ambtenaren mogen in beginsel niet vragen naar de reden van vertrek naar het buitenland. Maar als niet alle bewoners van hetzelfde adres tegelijkertijd uit Nederland vertrekken, moeten degenen die vertrekken verschijnen bij deze ambtenaar. Deze verschijningsplicht geldt ook voor minderjarige kinderen. Als een ambtenaar denkt dat er iets mis is, mag hij zijn beroepsgeheim doorbreken en zijn vermoedens melden bij een steunpunt.