Nieuws
977563
Nieuws

Een telefoon voor elke prijs

Review: Android smartphones onder de loep

Alcatel A5 Led

Alcatel A5 Led

De iPhone X is vanaf vrijdag 3 november te koop. Met een prijskaartje vanaf €1159 is de telefoon alleen flink aan de prijs. Wat zijn de alternatieven in smartphone land? We nemen zes Android-smartphones onder de loep geprijsd van €199 tot €999.

Alcatel A5 Led

Alcatel A5 Led

Wat is het?

Het goedkoopste model in de test is van Alcatel. De Alcatel A5 Led (€199) is een prima telefoon voor de jongere doelgroep. Een opvallende feature aan de telefoon zijn de led-lampjes aan de achterkant. Deze lichten groen op bij een WhatsApp-bericht of juist blauw als iets op Facebook gebeurt. Je kunt ook eigen lichtpatronen maken.

Wiko is een iets minder bekend merk, maar bezig met een opmars. De Wiko Wim (€399) heeft alles wat je tegenwoordig van een dure telefoon verwacht: vingerafdrukscanner, een goede accu en een dubbele camera. Maar dan voor een stuk lagere prijs. Het design van de smartphone doet trouwens erg denken aan die van de HTC U11.

De Moto Z2 Play (€450) is het buitenbeentje in de markt en dat bedoel ik in positieve zin. Het is niet alleen een prima telefoon, je kunt er allerlei handige gadgets op de achterkant klikken. Denk daarbij aan de onlangs verschenen 360 graden camera, een TurboPower accu of de verbeterde JBL-speaker. Alle gadgets van de ‘oude’ Z Play werken ook nog steeds.

HTC U11

HTC U11

De achterkant van de HTC U11 (€649) bestaat uit meerdere lagen glas, wat voor bijzondere kleuren zorgt. Als unieke feature kun je in de randen van de telefoon knijpen. Hierbij is zelf in te stellen welke actie vervolgens wordt opgeroepen, zoals het activeren van de camera, het aanzetten van de zaklamp of het starten van een geluidsopname.

De nieuwste smartphone in de test, is de Huawei Mate 10 Pro (€799). De kracht van het toestel zit hem in een snelle chip, die voorzien is van kunstmatige intelligentie. Daardoor leert het toestel van je en kan zo beter op je wensen anticiperen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook makkelijker om goede foto’s te maken met de nieuwste generatie Leica-lenzen.

Net onder de duizend euro is de Samsung Galaxy Note 8 (€999). Het toestel is waterdicht, evenals de meegeleverde stylus. Deze laatste is voorzien van een knop waarmee je direct aantekeningen kan maken op het scherm van de telefoon. Ook als deze in slaapstand is. Verder beschikt de smartphone over een goede dubbele camera.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro

Is het wat?

De Alcatel A5 Led is prima geschikt als eerste mobieltje voor tieners. Het toestel voelt door zijn dikte lomp aan en een krachtpatser is het zeker niet. Op de achterkant zit een 8 megapixel camera aan de voorkant 5 megapixel. Ze zijn beide voorzien van een flitser, waardoor je goed belichte selfies kunt maken. De led-lampjes zijn een grappige gimmick.

De Wiko Wim is het eerste high-end toestel van het Franse telefoonmerk Wiko. Daarin zijn ze zeker geslaagd. De camera kan zich nog niet helemaal meten met de duurdere toetellen, maar qua design, snelheid en accuduur doet het toestel niet onder voor de rest. Daarnaast is de Wim voorzien van features die je in deze lagere prijsklasse meestal niet tegenkomt.

Dun wordt de Moto Z2 Play niet van al die opklikbare gadgets. Maar je loopt wel met een van de meeste originele smartphones van dit moment rond. Het voordeel is dat je je kunt focussen op wat jij het meest belangrijke aan een telefoon vindt door de accessoires die je erbij koopt. Verder is de Moto Z2 Play gewoon een prima toestel.

Moto Z2 Play

Moto Z2 Play

De achterkant van de HTC U11 is wat krasgevoelig, dus het meegeleverde doorzichtige hoesje is geen overbodige luxe. Sowieso raad ik altijd een hoesje aan voor een telefoon. Het voorkomt gebarsten schermen. Belangrijk voor HTC is ook het luisterplezier, dus hebben ze hoogwaardige oordopjes meegeleverd. Dat is altijd mooi meegenomen.

Op zoek naar een krachtpatser met het nieuwste van het nieuwste, maar voor een lagere prijs dan een Samsung of iPhone? Dan moet je bij Huawei zijn. Zo heeft de Mate 10 Pro een van de beste camera’s van dit moment en onder de motorkap is ook alles dik in orde. Het zal even wennen zijn om de bekende merken achter te laten, maar van dit toestel krijg je geen spijt.

De Galaxy Note 8 is het beste toestel van Samsung op dit moment. Er zit een flink prijskaartje aan, maar als je graag een stylus gebruikt en een uitstekende camera wilt dan is de Galaxy Note 8 het toestel voor jou. Een leuke functie is Live Message waarbij jouw tekst geanimeerd wordt. Zo krijgt een felicitatie wat extra flair.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8

Plus- en minpunten

+ Het is erg fijn als je al een hoesje meegeleverd krijgt bij een telefoon, zoals bij Alcatel, HTC en Huawei.

+ De led-lampjes zijn een leuke gimmick van de Alcatel A5 Led.

+ De Wiko Wim biedt veel waarde voor zijn geld.

+ De opklikbare gadgets maken van de Moto Z2 Play een uniek toestel.

+ De HTC U 11 heeft een mooi design en een handige knijpfunctie.

+ Met de Huawei Mate 10 Pro heb je een uitstekende allround toestel in handen.

+ Wie graag werkt met een stylus, moet bij de Samsung Galaxy Note 8 zijn.

- Kwalitatief kan de Alcatel A5 Led zich niet meten aan de rest.

- De camera van de Wiko Wim kan net nog wat beter.

- De gadgets zorgen er wel voor dat de Moto Z2 Play dik wordt.

- De glazen achterkant van de HTC U11 is kwetsbaar.

- De Samsung Galaxy Note 8 is best duur.

Wiko Wim

Wiko Wim

Conclusie

Wanneer je een goede telefoon wilt, voor een prima prijs dan zijn de Wiko Wim (€399) en de Huawei Mate 10 Pro (€799) zeker het overwegen waard. Het zijn niet de geijkte merken, maar geven veel waar voor je geld. Tuurlijk is de Samsung Galaxy Note 8 ook een uitstekend toestel, maar €999 blijft veel geld. Zoek je iets origineels om mee op te vallen, dan ben je bij de Moto Z2 Play ((€450) aan het juiste adres. Je zult veel bekijks hebben als je er een gadget op klikt.