Nieuws/Buitenland
977567
Buitenland

Moskou waarschuwt Kiev

Rusland heeft Oekraïne gemaand geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken deed dat maandag in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjchitsia.

Volgens Moskou moet het streven van de inwoners van de Oekraïense regio's worden gerespecteerd. Ook mag niet met geweld worden gereageerd op „legitieme eisen” als de bescherming van de Russische taal en cultuur.

In het oosten van Oekraïne hebben pro-Russische betogers onder meer een regeringsgebouw in de stad Donetsk overgenomen en de onafhankelijkheid uitgeroepen. Volgens Oekraïne heeft Rusland de hand in de acties.

Volgens het Witte Huis wordt een deel van de demonstranten betaald. De „provocaties” zijn het gevolg van de groeiende Russische druk, aldus de woordvoerder van president Barack Obama maandag.

Kiev vreest inmiddels een 'Krim-scenario'. Daar viel het Russische leger binnen, waarop het Oekraïense schiereiland zich na een referendum aansloot bij Rusland.