Nieuws
977576
Nieuws

Lonely Planet: voorzichtig in Boquete

De internationale reisgids Lonely Planet waarschuwt reizigers in de buurt van Boquete in Panama voorzichtig te zijn en op hun hoede te blijven. Langs het wandelpad Sendero El Pianiste, waar maandag bij het krieken van de dag weer naarstig wordt gezocht naar twee jonge vrouwen uit Amersfoort en Utrecht, is het volgens Lonely Planet niet altijd pluis.

„Ga niet alleen en wees voorzichtig, want er hebben zich hier berovingen voorgedaan”, zo staat in de beschrijving van het pad door het tropisch regenwoud, dat Kris Kremers (21) uit Utrecht en Lisanne Froon (22) uit Amersfoort vermoedelijk hebben genomen.

De taalschool Habla Ya in Boquete, waar de twee op cursus waren, is het niet met die waarschuwing eens. De taalschool rept wel van sociale ongelijkheid en grote inkomensverschillen, maar: „Panama is één van de veiligste landen in Latijns-Amerika voor toeristen én voor inwoners”.

De dagenlange speurtocht in het natuurgebied Sendero El Pianiste, waar het tweetal afgelopen dinsdag voor het laatst is gezien, is geen eenvoudige klus. Het terrein is bergachtig, modderig, koud in de nacht en broeierig overdag. Je hebt een goede conditie nodig om de drie uur omhoog te klimmen naar een fraai uitzichtpunt.

Het wordt afgeraden zonder gids een wandeling te maken. Dat is wel wat Kremers en Froon mogelijk hebben gedaan.

De Sendero El Pianiste begint 4 kilometer buiten Boquete, een stadje bij de slapende vulkaan Baru, het hoogste punt van Panama. Boquete (20.000 inwoners) trekt veel natuurliefhebbers, jazzmusici en gepensioneerden aan. Kremers en Froon kozen de plaats uit om zich het Spaans eigen te maken. De grens met Costa Rica is 60 kilometer van het gebied verwijderd.

De wandeling langs El Pianiste is populair vanwege de zeldzame pracht van het regenwoud. 's Nachts koelt het in de jungle af tot een graad of acht, mede door de grote hoogte boven de 1200 meter.

De leider van de zoektocht, Francisco Santamaria, zei maandagochtend tegenover de NOS dat de twee vrouwen afgelopen dinsdag niet op een jungletocht leken voorbereid. „Ze waren niet gekleed om op bergpaden te wandelen”, aldus Santamaria.

Hun taallerares Lommers denkt dat het niet zeker is dat het tweetal in het natuurgebied is verdwaald. Andere getuigen, onder wie taxichauffeurs, hebben Kremers en Froon van het natuurgebied zien teruglopen naar het dorp. „Bij elke verdwijning voel je je machteloos, omdat je geen idee hebt wat er gebeurd kan zijn”, zegt Lommers telefonisch vanuit Boquete. Zij overlegt maandag met vrijwilligers en de politie over voortzetting van de zoekactie.