Nieuws/Binnenland
977581
Binnenland

Nijmegen houdt een links stadsbestuur

SP, PvdA, GroenLinks en stadspartij De Nijmeegse Fractie gaan samen het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Nijmegen vormen. Senator Bob Ruers van de SP is maandag aangesteld om de formatiebesprekingen te leiden, zo maakte de SP bekend.

De SP won in Nijmegen de verkiezingen door van 5 naar 8 raadszetels te groeien. GroenLinks behield 8 zetels. De PvdA verloor er echter 4 en houdt 4 raadszetels over. D66, dat wel won en van 6 naar 7 raadszetels groeide, is buiten de besprekingen gehouden. De Nijmeegse Fractie komt met 2 zetels in de gemeenteraad.

Nijmegen heeft traditiegetrouw een stadsbestuur van linkse komaf. GroenLinks en PvdA zijn steeds sterk vertegenwoordigd. Het nu demissionaire college werd gevormd uit PvdA, GroenLinks en D66.

Eindhoven

Ook Eindhoven krijgt vermoedelij een links stadsbestuur. Daar gaan PvdA, SP, D66 en GroenLinks proberen om een coalitie te vormen. PvdA-informateur Han Noten heeft dat maandagavond bekendgemaakt.

De vier partijen hebben 26 van 45 zetels.

De afgelopen vier jaar bestond de coalitie uit PvdA, D66, GroenLinks en VVD. Voortzetting van de bestaande coalitie zou kunnen maar doet volgens een meerderheid van de gemeenteraad geen recht aan de verkiezingsuitslag.

De SP won 3 zetels, de VVD verloor er 2.