Nieuws/Binnenland
977594
Binnenland

Optimisten op toernee voor álle kinderen

Als Mohammed niet naar de berg komt, moet de berg maar naar Mohammed. Dat is de gedachte achter Optimist on Tour. Dit project wil kinderen op onverwachte plaatsen als de Hofvijver en het Texelse strand kennis laten maken met watersporten als kanovaren en zeilen.

De Optimist on Tour is een landelijk rondreizend evenement waarbij het zeilen naar de mensen toe wordt gebracht. De activiteiten worden deels op bestaand vaarwater georganiseerd. Maar omdat je dan lang niet iedereen bereikt, wordt ook een groot waterbassin op bijzondere plekken in verschillende steden geplaatst. Op die manier wordt het zeilen écht naar de kinderen toegebracht. In Optimisten (jeugdzeilboten), kano´s en waterballen krijgt de jeugd dan de mogelijkheid om kennis te maken met allerlei vormen van watersport.

Beweging

Een ander doel van de Optimist on Tour is om de deelname aan watersporten te verhogen in de gebieden waar de link naar het water niet altijd even vanzelfsprekend is. Verzekeraar Delta Lloyd is als hoofdsponsor van het Watersportverbond betrokken bij de maatschappelijke gevolgen van de geringe hoeveelheid beweging die de jeugd tegenwoordig krijgt. Door op een speelse manier kinderen met de watersport in aanraking te laten komen wil de verzekeraar op lange termijn bijdragen aan de gezondheid van de jeugd. Dat geldt speciaal voor kinderen uit gezinnen die door financiële omstandigheden weinig of niets aan sport kunnen doen.

Enthousiastelingen

Op elke locatie die de Optimist on Tour aan doet, worden de plaatselijke zeilverenigingen betrokken om er voor te zorgen dat de enthousiastelingen ook werkelijk kunnen blijven zeilen. Door registratie van alle deelnemende kinderen kunnen de zeilscholen navolging geven aan het evenement. Dan blijft het niet alleen bij een eenmalige actie maar gaan zo veel mogelijk kinderen ook echt zeilen.

Achterstandswijken

Voor de Optimist on Tour worden schoolkinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 uitgenodigd. Het gaat dan om kinderen tussen 8 en 12 jaar. De focus ligt op scholen waarvan de kans klein is dat de leerlingen al met de zeilsport in aanraking zijn gekomen, bijvoorbeeld in achterstandswijken. Ook de leerlingen in het speciaal onderwijs kunnen speels kennis maken met de Optimist. In de weekenden en / of avonden is er ook een ´open instuif´ waarbij kinderen zich ter plekke kunnen inschrijven.