Nieuws/Buitenland
977596
Buitenland

Een vijfde jonge Duitsers elke maand dronken

Evenals bij hun Nederlandse leeftijdsgenoten is overmatig drankgebruik onder Duitse jongeren een groot probleem.

Meer dan 26.000 Duitse jongeren werden vorig jaar met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Bijna een op de vijf Duitse jongeren is zeker eens in de maand dronken. Het gaat vooral om jongens, die bier, gedestilleerde dranken en wijn drinken. Dat blijkt uit cijfers die de Duitse instantie voor gezondheidsvoorlichting maandag heeft gepubliceerd.

In Nederland kwamen in 2012 5300 mensen met een alcoholvergiftiging bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht, bleek vorige maand uit gegevens van VeiligheidNL. In 2003 kwamen nog 'slechts' 1500 Nederlanders met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht.

Het percentage Duitse jongeren van 12 tot en met 17 jaar dat geregeld te veel drinkt, is in 2 jaar iets gedaald, van 18,2 in 2010 tot 17,4 2 jaar later. Meer dan 40 procent van de jongens van 16 en 17 jaar was in 2012 zeker één keer in de maand dronken.

Marlene Mortier, de federale gedelegeerde voor de drugsbestrijding, is ondanks de cijfers niet onmiddellijk voor verhoging van de accijns op dranken om jongeren van drinken af te houden. Zij ziet meer in voorlichting en preventie. Mortier vraagt zich af of strengere wetten die het jongeren moeilijker maken aan alcoholische dranken te komen of een reclameverbod voor zulke dranken het gewenste effect zullen hebben.