Nieuws/Binnenland
977598
Binnenland

OM wil 20 jaar voor doodsteek in gevangenis

Een 31-jarige man uit Hoorn moet 20 jaar cel krijgen wegens twee steekpartijen in gevangenissen, waarvan de laatste op 30 juli vorig jaar fataal was. Dat heeft de officier van justitie in Utrecht maandag geëist.

Oswaldt D. stak in de keuken van de penitentiaire inrichting in Nieuwegein een 23-jarige medegevangene in zijn hart. Dat gebeurde met een extra scherp geslepen mes uit een bestek-setje. D. plande het steken vooraf, dus is er sprake van een moord, meent het Openbaar Ministerie (OM).

De eis geldt niet alleen voor de fatale steek, maar ook voor een poging tot doodslag in 2012. Toen stak D. in de keuken van de gevangenis in Zwaag ook een medegevangene neer met een geprepareerd mesje. Deze gevangene liep een klaplong op. D. zat op dat moment 3 jaar celstraf uit wegens een steekpartij in 2011, terwijl hij ook in 2006 al met een mes stak in een strafinrichting.

D. stelt dat hij de 23-jarige nooit wilde doden en dat hij uit angst stak en niet volgens een plan. Maar medegevangenen stelden dat hij al plannen had wraak te nemen voor een pak slaag eerder die dag.

Volgens zijn advocaat had de strafinrichting de 'steekgevaarlijke gevangene' nooit op een reguliere afdeling mogen zetten.