Nieuws/Binnenland
977605
Binnenland

Paarden regelmatig inzet juridisch conflict

Het touwtrekken om het dressuurpaard Vingino is geen unicum in de paardensport. Geschillen in de hippische wereld hebben zelfs geleid tot een specialisme: de paardenadvocatuur. Diverse juristen noemen zich 'hippisch advocaat' of de paardenadvocaat.

Jaarlijks krijgt de rechter vele zaken voorgelegd over de eigendomsverhoudingen van een dressuur- of springpaard, zegt Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur van De Paardenkrant. In zijn krant zijn regelmatig berichten van conflicten terug te vinden.

„Overal waar paarden in waarde stijgen, ligt ruzie op de loer”, constateert Rosie. „Duidelijke afspraken liggen er meestal niet. Wie betaalt de kosten van de smid, de dierenarts, het hooi en de stal? Wie heeft van een modaal paard een toppaard gemaakt? Gelukkig hanteert de rechter als rode draad dat de belangen van beide partijen in zijn vonnissen worden meegenomen.”

'Paardenadvocaat' Stephan Wensing heeft regelmatig in columns in De Paardenkrant zijn licht laten schijnen over ruzies tussen ruiters en eigenaars, waarbij het meestal ging over opleidingskosten contra de waardestijging van een toppaard.

Zijn collega Marjon Joosten van De Raadgevers stelt onomwonden: „De cultuur binnen de paardenbranche draagt eraan bij dat schriftelijke vastlegging van de gang van zaken vaak te wensen overlaat.”

Afspraken worden dikwijls mondeling gemaakt. En wanneer een paard veel geld waard wordt, zoals in het geval van Vingino en enkele jaren geleden Parzival van Adelinde Cornelissen, dan denkt een eigenaar te kunnen cashen. Cornelissen wist uiteindelijk via een minnelijke regeling Parzival te behouden en won daarmee brons (dressuurteam) en zilver (individueel) op de Olympische Spelen in Londen (2012).

Zo denkt eigenares Margriet van Beelen ongedeeld eigenaar te zijn van Vingino. Ze liet het paard vorige week ophalen bij de stal van dressuurruiter Tommie Visser in Vijfhuizen, met veel commotie tot gevolg.

Het paard, dat vier jaar in handen was van Visser, is door justitie voorlopig toegekend aan Van Beelen. Volgens haar advocate Maaike Weda heeft Visser geen eigendomsrechten kunnen aantonen.

Toch is zowel Visser als Van Beelen volgens hoofdredacteur Rosie van De Paardenkrant gebaat bij een minnelijke oplossing van het conflict. Vingino is zonder Visser niet de 2 tot 3 miljoen euro waard, die Van Beelen er volgens hem voor denkt te kunnen ontvangen. „Maar Tommie wil naar Rio en is kanshebber op een olympische medaille. Zonder Vingino zijn die kansen veel kleiner”, stelt Rosie. „Haal maar een nulletje van de waarde af, dan kunnen ze er samen wel uitkomen. Anders hebben ze straks allebei niks.”