Nieuws/Binnenland
977622
Binnenland

Gratis teken-app

In de strijd tegen ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door een tekenbeet, heeft het RIVM een gratis app ontwikkeld. Dit om de toename van de aandoening een halt toe te roepen.

Daarmee kan onder andere de persoon die denkt door een teek gebeten te zijn een foto maken van de ’eigen’ teek en die vergelijken met foto’s op de app. Ook is er een ’tekenradar’ die aangeeft hoe actief de teken zijn en een alarm laat uitgaan als er een verhoogde activiteit is. Daarnaast is op een filmpje te zien hoe de teek veilig verwijderd kan worden.

Spinachtig

„In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is de app ontwikkeld met de Universiteit Twente. Er komen steeds meer meldingen van tekenbeten en de opdracht was om de voorlichting erover te verbeteren. Nu konden we wel weer een informatiefolder ontwikkelen, maar mensen gaan niet met een stukje papier een boswandeling maken. Wel neemt bijna iedereen zijn smartphone tegenwoordig mee,” vertelt Desirée Beaujean van het RIVM.

Teken zijn spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze komen in het hele land in de natuur voor en kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Gemiddeld lopen jaarlijks een 1 miljoen Nederlanders een tekenbeet op en krijgen circa 22.000 mensen last van de eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme, meestal een griepachtig gevoel. Het is te behandelen met antibiotica. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan.

Deze app is beschikbaar vanaf vandaag beschikbaar voor Android tablets en smartphones. De intentie is om de app ook te ontwikkelen voor de appstore.