Nieuws/Binnenland
977624
Binnenland

Frans van der Lugt komt om bij aanslag

Nederlandse pater vermoord in Homs

De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt (75), die al bijna vijftig jaar in Syrië woont, is maandagochtend bij een gerichte aanslag om het leven gekomen in zijn woonplaats Homs.

Gewapende mannen ontvoerden hem maandagochtend tegen 8 uur (plaatselijke tijd) uit zijn woning, sloegen hem en schoten hem voor het huis met twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

Zorg voor zwakken

Van der Lugt, geboren op 10 april 1938 in Den Haag, woont sinds 1966 in het Midden-Oosten. Als jonge psychotherapeut woonde hij eerst in Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde. Zo'n vijf jaar later vertrok de pater naar buurland Syrië, waar hij onderwijs gaf. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten.

Van der Lugt kreeg van de Syrische regering een stuk grond van vijftig hectare ter beschikking, waar hij samen met de lokale bevolking groenten verbouwde.

Herder

De pater heeft altijd geweigerd om Homs te verlaten. Ook toen er in de stad een burgeroorlog uitbrak, wilde hij blijven om de inwoners zo veel mogelijk te helpen. „Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen”, was zijn antwoord, liet secretaris Stuyt enkele maanden geleden weten.

Noodkreet

Begin dit jaar, in januari, dook er een video op YouTube op waarin de pater de wereld oproept Syrië te helpen. "Mijn naam is Pater Frans. Ik spreek vanuit de belegerde stad Homs. Ons grootste probleem is de honger. Niets is erger dan mensen op straat te zien die iets te eten zoeken voor hun kinderen. Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, zei hij in het Arabisch.

Een maand na zijn noodkreet beschreef Van der Lugt hoe nijpend de situatie in Homs was. "Wij eten 's ochtends wat olijven. Dan snijden we groen, tussen de stoeptegels weg en doen dat 's middags in de soep en 's avonds zien we wel weer wat er nodig is."

Op de Facebook-pagina van de pater staat een verklaring, waarin veel sterkte wordt gewenst aan zijn familie.

 (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Bericht door ‎عن حارتنا الحميدية ببساطة‎.