Nieuws/Buitenland
977634
Buitenland

Gurlitt staat onderzoek herkomst kunst toe

Cornelius Gurlitt staat toe dat de Duitse regering onderzoekt of schilderijen uit zijn verzameling van Joden zijn geroofd. Dat is de Duitse kunstverzamelaar met de autoriteiten overeengekomen, lieten de regering, het Beierse ministerie van Justitie en Gurlitts advocaten maandag weten.

De douane ontdekte de enorme kunstverzameling van 1400 werken in maart 2012 in het appartement van Gurlitt in München. Later werden in de Oostenrijkse stad Salzburg nog eens 60 werken aangetroffen. Gurlitts vader Hildebrand kreeg de werken onder dubieuze omstandigheden in bezit in de tijd dat de nazi's in Duitsland aan de macht waren.

Vorige maand werd bekend dat een schilderij van de Franse schilder Henri Matisse uit de collectie van Gurlitt zou worden teruggegeven aan de erfgenamen van de Joodse kunstverzamelaar Paul Rosenberg uit Parijs. Het is het doek Femme Assise (Zittende vrouw). Rosenberg had een galerie aan de Rue La Boétie in het centrum van de Franse hoofdstad. Naziofficieren stalen zijn zaak leeg in 1940. De teruggave is echter uitgesteld, omdat zich iemand anders heeft gemeld die het kunstwerk opeist, zo deelde Gurlitts advocaat maandag mee.