Nieuws/Binnenland
977636
Binnenland

Spreekkamer een overbodige luxe?

Miljoenen zorgconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is kunnen voortaan digitaal worden gehouden in een online spreekkamer.

Dagelijks houden huisartsen, bedrijfsartsen en medisch specialisten miljoenen herhaalconsulten waarbij geen lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Zowel artsen als patiënten ervaren deze consulten vaak als belastend; patiënten moeten van en naar het ziekenhuis of de praktijk reizen en dan vaak nog wachten.

De startup Spreekkamer Online introduceert daarom een online videosysteem, speciaal ontwikkeld voor zorgconsulten op afstand.

Gesprek

Via de site meldt een patiënt zich op het afgesproken tijdstip in de online spreekkamer vanuit huis of waar hij maar wil in en kan hij een persoonlijk gesprek voeren met zijn arts. Medisch specialisten zouden op deze manier jaarlijks minimaal 3,6 miljoen herhaalconsulten online kunnen doen.

Initiatiefnemer Karina Tiekstra: ''We gebruiken uitsluitend Nederlandse taal, patiënten en artsen hoeven niets te installeren op hun computer en het videoconsult is met één klik gestart.''

Toetsing

De afgelopen maanden is de digitale spreekkamer kwalitatief onderzocht en getoetst in samenwerking met zorgaanbieders en patiënten in verschillende leeftijdsgroepen. Op basis van de onderzoeksresultaten is de dienst verder ontwikkeld.

Deze week gaat een aantal artsen starten met het aanbieden van het videoconsult. Het betreft hier huisartsen maar ook specialisten zoals pijnartsen en psychotherapeuten. Artsen en zorgaanbieders die vrijblijvend willen kennismaken met het systeem kunnen het contactformulier invullen op de site.