Nieuws/Binnenland
977644
Binnenland

OM wil tot drie jaar voor verdienen op wiet

Een gezin uit Nijmegen zou tot drie jaar de cel in moeten voor witwassen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag in Arnhem geëist. De aanklager gelooft dat de zoon, vader en moeder via hun legale growshop en hun kwekersgroothandel in Wijchen wietkwekerijen in Nederland, Duitsland en Tsjechië bevoorraadden. Hun bedrijven zijn gestart met zwart geld uit een tijdperk eerder, waarin ze zelf kwekerijen bestierden, denkt het OM.

De strafeis van 3 jaar cel is voor de 29-jarige zoon. Zijn ouders (55) hoorden 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden eisen.

De omzet van de bedrijven groeide tot 20 miljoen euro in 2010. In 2011 nam het OM op 25 locaties auto's, huizen in Nederland en Spanje, bedrijven, voorraden, geld en sieraden in beslag. Die zouden zijn betaald met drugsgeld van het 'familiebedrijf'.

Wietkwekers verklaarden hoe ze wietstekken bij het familiebedrijf kochten en daar ook hun oogst weer verkochten. Twee chauffeurs van de groothandel moeten van het OM werkstraffen van 80 en 100 uur en voorwaardelijke celstraffen van 2 en 3 maanden krijgen. Volgens het OM wisten zij dat ze wietkwekerijen bevoorraadden.

Een zesde verdachte die hielp witwassen, moet volgens de aanklager 100 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf krijgen.

Hoewel de officier van justitie de Nijmegenaren niet voor illegale leveranties naar Engeland vervolgt, is daar inmiddels ook een wietorganisatie met spullen uit hun groothandel opgerold.

De uitspraak wordt 29 april verwacht.