Nieuws/Binnenland
977652
Binnenland

Pater Frans bleef tot bittere einde in Homs

Als „herder van zijn schapen” weigerde de Nederlandse pater Frans van der Lugt de belegerde Syrische stad Homs te verlaten. Terwijl de stad werd beschoten en uitgehongerd, zette hij zijn werk voort, letterlijk tot het bittere einde. Maandagochtend werd de 75-jarige katholieke geestelijke door gewapende mannen overvallen, meegevoerd en doodgeschoten.

De Nederlandse bisschoppen zijn „geschokt en bedroefd” over de moord. Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liet zijn afschuw blijken. „De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord”, schreef hij op Facebook.

Homs is sinds het begin van de opstand tegen het regime een rebellenbolwerk. De Syrische autoriteiten kwamen dan ook vrijwel direct tot de conclusie dat terroristen achter de aanslag moeten zitten. De gouverneur van de provincie Homs gaf het extremistische al-Nusrafront de schuld. Dat is de lokale afdeling van terreurrorganisatie al-Qaeda.

De gematigde Syrische oppositie in ballingschap heeft „met groot verdriet” kennis genomen van de moord en deze scherp veroordeeld. Waarom „pater Frans” dood moest, is onbekend. Volgens de gouverneur probeert de Syrische Halve Maan zijn lichaam te bergen zodat hij kan worden begraven.

De in Den Haag geboren Van der Lugt woonde bijna 40 jaar in Syrië, eerst in Aleppo, daarna in de hoofdstad Damascus en vanaf 1993 in het eeuwenoude Homs, toen nog de derde stad van het land. De geestelijke verbleef in een pand van de jezuïeten in de wijk Bustan al-Diwan, waar voor het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 veel christenen woonden. Jihadisten en andere rebellen namen er de macht over. Sindsdien probeert het Syrische leger de stad te heroveren.

De stad stroomde leeg, maar niet iedereen slaagde erin op tijd aan het oorlogsgeweld ontkomen. Terwijl aan alles een tekort ontstond, probeerde Van der Lugt te blijven zorgen voor de zwakken die niet weg konden.

Begin dit jaar verscheen een video waarin hij een noodkreet uitte over de humanitaire ramp die de achterblijvers in Homs had getroffen. „We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood”, zei hij geëmotioneerd.

Pater Frans van der Lugt zou donderdag, 10 april, 76 jaar oud zijn geworden.