Nieuws/Binnenland
977655
Binnenland

Terminaal ziek door brilloos zonnebanken

Een ex-model dat een groot deel van haar leven onder de zonnebank vertoefde zonder oogbescherming wil dat de apparaten verboden worden nadat ze werd gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van oogkanker. De 42-jarige vrouw heeft nog maar een paar weken te leven.

Debi Gibson uit Staffordshire zocht op haar veertiende voor het eerst een zonnebank op. Ze besloot het veiligheidsbrilletje niet op te zetten uit angst voor witte lijntjes rond haar ogen.

Twee jaar geleden werd het voormalig model gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van oogkanker die inmiddels is uitgezaaid naar haar lever.

'Perfecte kleur'

De moeder van een 7-jarig dochtertje roept nu op zonnebanken te verbieden. ''Ik wil op z’n minst dat er nog iets goeds voortkomt uit mijn dood. Al die jaren wilde ik alleen maar de perfecte kleur. Ik spaarde net zo lang tot ik zelf een zonnebank aan kon schaffen en lag er erg vaak onder. Ik had geen idee dat het zo gevaarlijk kon zijn. Het brilletje wilde ik nooit dragen omdat die lelijke witte lijntjes achterlaat.''

In 2012 werd Debi opeens wakker met een wazig zicht, dat achteraf veroorzaakt bleek te worden door een tumor in het oog. Een vrij zeldzame vorm  die 'slechts' een op de zes miljoen mensen treft en vooral voorkomt in zonnige landen. Artsen probeerden de tumor in Debi’s oog met chemotherapie te bestrijden, maar de behandeling sloeg niet aan. Vrij snel daarna werd haar hele oog verwijderd. Tevergeefs, amper een jaar later bleek de kanker te zijn uitgezaaid naar haar lever.  ''De dokter gaf me nog acht weken te leven, die zijn volgende week om. In het begin werd ik helemaal gek. Ik haalde mijn dochter op van school en we gingen op vakantie, pas na een tijdje begon het door te dringen.''

Richtlijnen

Een woordvoerder van The Sunbet Association legt de schuld vooral bij Debi zelf neer. Tegenover de Daily Mail zegt hij: ''Miljoenen mensen gebruiken zonnebanken veilig en verantwoord volgens de correcte richtlijnen, die het dragen van de beschermende brillen omvat. Daarom, pleiten voor een verbod is een beetje misleid. Voorlichting over het verantwoord gebruik van zonnebanken in het algemeen is natuurlijk erg belangrijk. Wij adviseren mensen die onder de zonnebank gaan daarom om dat altijd bij een gerenommeerd bedrijf te doen, waar personeel je goed en duidelijk kan voorlichten.''

Internationale kankerexperts hebben zonnebanken in 2009 na een reeks nieuwe studies tot gevaarlijk bestempeld. Uit de studies zou blijken dat mensen die voor hun dertigste regelmatig op een zonnebank liggen, een 75% grotere kans op huidkanker hebben.

Sinds 1992 noemde het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) zonnebanken en gezichtsbruiners 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Maar de experts hebben de zonnebank en blootstelling aan ultraviolette straling verplaatst naar de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker. Daarmee staat de zonnebank in dezelfde categorie als arsenicum en mosterdgas.