Nieuws/Binnenland
977664
Binnenland

Alleen hoofdverdachte cel in na wapenvondst

Van de vier mannen die in oktober 2011 met een tas vol zware vuurwapens werden aangehouden, zijn er maandag drie vanaf gekomen met voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen. Hoofdverdachte Tomas B. uit België moet als enige zitten. Hij kreeg 10 maanden cel opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk.

De mannen - twee Belgen (23 en 32 jaar) en twee Nederlanders (27 en 28 jaar) - werden destijds niet ver van Alkmaar van de weg geplukt na een tip van de inlichtingendienst AIVD, die hen in het vizier had vanwege hun rechts extremistische sympathieën. In de tas zaten onder meer een jachtgeweer met ingekorte loop en patronen.

De bedoeling was die avond „lekker te gaan knallen” in de duinen bij Hargen, aldus de verdachten 2 weken geleden. Justitie eiste vanwege het wapenbezit straffen tot 1 jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk. De rechtbank schrapte in drie gevallen het onvoorwaardelijke deel van de gevorderde celstraffen, met name omdat het lang had geduurd voordat de zaak werd behandeld.

B. was 2 weken geleden als enige niet bij de behandeling van zijn zaak. Hij is kopstuk van de Belgische extreem rechtse beweging BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) en in eigen land vervolgd voor terrorisme. De overige drie verdachten hebben naar eigen zeggen alle banden met hem doorgesneden en afstand genomen van het rechts extremistische gedachtegoed.