Nieuws
977665
Nieuws

Rijksoverheid betaalt miljoenen voor XP-support

De Nederlandse rijksoverheid sluit een contract af met Microsoft, waarbij op maat gemaakte ondersteuning voor Windows XP gegarandeerd blijft tot minstens begin 2015. Microsoft eist daarvoor wel terug dat gedurende die tijd wordt gemigreerd naar Windows 7 of Windows 8.

De precieze inhoud van het contract en de bijbehorende bedragen zijn niet bekend. Wel bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het om 34.000 tot 40.000 pc's gaat, zo meldt computersite Webwereld. Normaal gesproken vraagt Microsoft rond de 200 euro per pc voor dergelijke ondersteuning.

Microsoft helpt daarbij veiligheidsrisico's te beperken op systemen met Windows XP en zorgt voor begeleiding bij de overstap naar nieuwere Windows-versies. Het contract geldt voor alle ministeries, maar niet voor gemeenten.

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) geeft in een reactie aan dat veel computers van het Rijk al op nieuwere software draaien, maar nog lang niet alle computers zijn omgezet. Ook legt hij uit niet in te kunnen gaan op de prijs, omdat die onderdeel is van de contractonderhandelingen.

Vanaf 8 april trekt Microsoft de stekker uit ondersteuning voor Windows XP. Het 12-jaar oude besturingssysteem krijgt voor reguliere gebruikers dan geen beveiligingsupdates meer. Het bedrijf raadt dan ook aan over te stappen op een meer recente en veiligere versie van Windows.

Hoe u er achter komt of u zelf een pc met Windows XP heeft en wat u in dat geval kunt doen kunt u HIER lezen.