Nieuws/Buitenland
977667
Buitenland

'Zeer bemoedigende signalen uit oceaan'

De Australische coördinator van de zoektocht naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines, Angus Houston, heeft maandag gezegd dat de signalen die zijn opgepikt, zeer bemoedigend zijn. Op een Australisch marineschip in de Indische Oceaan werden zondag signalen ontvangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos.

Eerst ontving de speciale apparatuur aan boord van het vaartuig twee uur en twintig minuten lang een signaal. Nadat het was weggestorven, is het schip omgedraaid en kreeg het nog ongeveer een kwartier deze signalen. De signalen komen overeen met die van zwarte dozen die gebruikt worden in vliegtuigen. Het is nog niet bekend of de signalen daadwerkelijk van de zwarte doos van de vermiste Boeing komen.

Het kan volgens Houston nog dagen duren voor bekend is of de signalen afkomstig zijn van de Maleisische Boeing.

Eerder in het weekeinde ontving een Chinees schip ook zulke signalen. Maar dat was ongeveer zeshonderd kilometer ten zuidwesten van de plek bij Australië waar de Australiërs de signalen meldden.

Die was als vlucht MH370 met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het toestel ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka verdween. De communicatie werd uitgeschakeld en het vliegtuig zou plotseling naar het zuidwesten zijn gaan vliegen.