Nieuws/Binnenland
977670
Binnenland

'Al-Nusrafront achter moord op pater Homs”

Strijders van het extremistische al-Nusrafront hebben maandag in de oude stad van Homs de Nederlandse pater Frans van der Lugt vermoord. Dat zei de gouverneur van de provincie Homs, Talal al-Barazi. Het al-Nusrafront is een vertakking van al-Qaeda, waarbij ook een onbekend aantal Nederlandse jihadstrijders is aangesloten.

Barazi zei dat de Syrische Halve Maan (Rode Kruis) probeert het stoffelijk overschot te bergen. De volgens Barazi gewaardeerde pater weigerde na het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 de stad te verlaten.

Van der Lugt heeft er vele jaren gewoond en verbleef in een pand van de Jezuïeten in de wijk Bustan al-Diwan. Het is een van de delen van Homs, 135 kilometer ten noorden van Damascus, die door jihadisten en andere strijders tegen de regering van president Assad zijn ingenomen. Ze worden er belegerd door Assads troepen. Het staatspersbureau SANA meldde maandag dat pater Franscis door terroristen is vermoord.

In de oude stad van Homs en in de streek zijn verschillende groepen jihadisten actief. Pogingen om gezamenlijk te vechten tegen het regeringsleger zijn volgens waarnemers nooit gelukt.

Behalve de Syrische versie van al-Qaeda, het al-Nusrafront (Steunfront), is in Homs de al-Haqbrigade actief. Het is een van de voornaamste strijdgroepen in de provincie en is aangesloten bij het Syrische Islamitische Front. Dat is een overkoepeling van extreem islamistische groepen die echter geen al-Qaeda-achtergrond hebben.

Voorts zijn er Ahrar al-Sham (Islamitische Beweging voor de Vrije Mensen van de Levant) die meedoet met het Islamitisch Front, en nog wat relatief gematigde strijders van de uit Homs afkomstige Brigades Farouq. De wreedste extremisten van de ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) zijn volgens waarnemers niet in Homs. Daarmee lijkt al-Nusra de voornaamste verdachte.