Nieuws/Binnenland
977679
Binnenland

Gebruikers nemen drug steeds vaker thuis

Alarm om comaslikken met GHB

De partydrug GHB wordt steeds vaker thuis gebruikt, wat de kans op fatale overdoses vergroot. De drug laat zich moeilijk doseren en gebruikers vinden het normaal om in een G-slaapje, ofwel een coma, terecht te komen.

Verslavingsinstanties zijn een grootschalig onderzoek gestart naar de verontrustende trend, weet het AD. Zo'n zeventig procent van de problematische GHB-gebruikers neemt de drug thuis, als er niemand in de buurt is.

De drug, die een roes teweegbrengt vergelijkbaar met die van alcohol, laat zich volgens verslavingsinstanties Mainline en het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) moeilijk doseren. "Een druppel teveel kan het verschil zijn tussen extase en narcose,"weet onderzoeker Sanne van Gaalen. Onder gebruikers heerst volgens haar een lakse houding tegenover de comaslaap, die liefkozend een 'G-slaapje' genoemd wordt. "GHB kan braken veroorzaken of de ademhaling onderdrukken. Als je dan alleen thuis bent, kan dit heel slecht aflopen," waarschuwt Van Gaalen.

In 2012 zouden dertien mensen zijn overleden aan de gevolgen van GHB-gebruik. In Nederland zouden zo'n 22.000 frequente gebruikers zijn.