Nieuws/Buitenland
977681
Buitenland

Oekraïne ziet nieuwe Russische inmenging

De acties van de afscheidingsbeweging in het oosten van Oekraïne vormen de tweede fase van de Russische speciale operaties tegen Oekraïne. Dat verklaarde de Oekraïense interim-president, Oleksander Toertsjinov, maandag nadat separatisten de onafhankelijke 'Volksrepubliek Donetsk' hadden uitgeroepen.

Het Russische doel is om Oekraïne te destabiliseren, het leiderschap omver te werpen, de presidentsverkiezingen te ondermijnen en ons land uiteen te scheuren, aldus Toertsjinov. Hij waarschuwde separatisten die de wapens opnemen dat er keihard tegen ze zal worden opgetreden.

Rusland heeft ondertussen tienduizenden militairen samengetrokken langs de grens met Oekraïne, waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Daniel Baer riep Moskou op de situatie te de-escaleren.

„We hebben sterke bewijzen dat er tienduizenden militairen bij de grens staan en niet in hun normale posities in vredestijd zitten”, aldus de diplomaat. Hij wil dat Rusland waarnemers toelaat die troepenbewegingen in de gaten houden om zo de situatie te kalmeren.