Nieuws/Binnenland
977684
Binnenland

Justitie waarschuwt schippers

Justitie waarschuwt via een rechtszaak schippers in noodsituaties altijd de zogenoemde dodemansknop te gebruiken en sowieso geen alcohol te drinken. Dit op straffe van vervolging als er ongelukken gebeuren, zoals bij de 48-jarige Wubbo N. Die staat maandag bij de rechtbank in Groningen terecht voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op het water in de provincie Groningen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een werkstraf van 180 uur tegen de schipper. Hij veroorzaakte het fatale ongeval vorig jaar augustus. De man had alcohol gedronken en had de dodemansknop niet om zijn pols. Deze knop zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat.

De motorsloep raakte onder water een hard voorwerp, stuurde ineens scherp naar rechts en ramde vervolgens hard de wal. Een 50-jarige inzittende viel uit de boot en werd geraakt door de schroef. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het OM spreekt van dood door schuld en vertelde de verdachte dat de eis over zijn hoofd heen ook een waarschuwing is voor andere schippers om zich met het komende vaarseizoen in aantocht aan de regels te houden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.