Nieuws/Binnenland
977709
Binnenland

Gevangeniskiller staat terecht

In de rechtbank in Utrecht staat de levensgevaarlijke Oswaldt D. vanmiddag terecht voor de brute 'gevangenismoord' in de Nieuwegeinse gevangenis én een eerdere steekpartij in de gevangenis van Zwaag. Justitie legt D. moord danwel (een poging tot) doodslag ten laste.

Uit een geheim rapport, dat De Telegraaf heeft ingezien, bleek eerder dat Oswaldt ondanks zijn gewelddadige verleden vrij spel kreeg in de gevangenis van Nieuwegein. In de gevangenis waren geen maatregelen genomen om de veiligheid van zijn medegevangenen te garanderen, waardoor D. vrij spel kreeg.

In de Nieuwegeinse bajes stak Oswaldt zijn medegedetineerde Kamal Aammari (23) in juli 2013 met een geprepareerd mes in het hart. De twee zouden ruzie hebben gekregen over de betaling van een blokje hasj. De gevaarlijke messentrekker wordt bijgestaan door de Utrechtse raadsman mr. Willem Jan Ausma. De familie van het slachtoffer eist, bij monde van hun advocaat mr. Yehudi Moszkowicz, een schadevergoeding en smartengeld.

De verdachte is vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vucht overgekomen naar Utrecht.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");