Nieuws/Binnenland
977713
Binnenland

Rebellenbolwerk Homs werd belegerde spookstad

De Syrische stad Homs, waar de Nederlandse pater Van der Lugt is vermoord, stond aan het begin van de revolutie bekend als „hoofdstad van de opstandelingen”. Na drie jaar burgeroorlog is wat ooit de derde stad van het land was uitgeput, uitgehongerd en grotendeels aan puin geschoten.

De meeste van de minstens 650.000 inwoners zijn het oorlogsgeweld allang ontvlucht. Er zijn alleen nog strijders van de diverse rebellengroepen die het eeuwenoude centrum in handen hebben en mensen die niet kunnen of willen vertrekken. Buitenwijken zijn inmiddels weer in handen van het regeringsleger.

Begin februari kwam na moeizame onderhandelingen in Genève een wapenstilstand tussen de regering en de opstandelingen tot stand. Ongeveer 1500 burgers die tot dan toe klem zaten in de belegerde binnenstad werden geëvacueerd. Onder de groep waren ook rebellen die genoeg hadden van de strijd.

Na de jarenlange belegering is in Homs een gebrek aan alles. „Mensen begonnen gras en katten te eten. Er was geen medische zorg, geen stromend water, geen elektriciteit”, beschreef een van de evacués de situatie vorige maand tegenover de BBC.

Meer dan driehonderd mannen die de stad tijdens het bestand verlieten, werden direct opgepakt en ondervraagd.