Nieuws/Binnenland
977714
Binnenland

De wensen aan Dijsselbloem

Het overleg tussen coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is maandag begonnen met een eerste sessie bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Waar vorig jaar nog miljarden bezuinigd moest worden, ligt er nu een forse wensenlijst om de lasten te verlagen of extra uit te geven. Een overzicht.

VVD: wil 500 miljoen euro belastingverlaging voor inkomens tussen 40.000-110.000. Is al toegezegd in een deal met de PvdA. Wordt betaald uit verwachte meevallers.

PvdA: wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de zorg. Het geld moet de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten soepeler laten verlopen.

D66: wil 1 miljard euro verlichting van de lasten op arbeid, te bekostigen door te snijden in het systeem van toeslagen, waar jaarlijks tussen de 10 en 11 miljard euro in omgaat. D66 denkt ook aan extra geld voor de zorg.

ChristenUnie: wil 500 miljoen lastenverlichting voor de lagere inkomens, 200 miljoen euro voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen voor de jeugdzorg.

SGP: wil 500 miljoen euro voor belastingverlaging voor de lagere inkomens (tot 40.000 euro), in het bijzonder voor de 'alleenverdienersgezinnen' en de ouderen met een smalle beurs. SGP wil verder 150 miljoen extra voor Defensie en het Openbaar Ministerie en ook extra geld voor de overgang van zorgtaken van Rijk naar gemeenten. Extra geld wil de SGP onder meer binnenhalen door invoering van een tolvignet voor buitenlandse kentekens (100 miljoen euro).