Nieuws/Binnenland
977715
Binnenland

Minister opent centrum voor leerzame games

Minister Henk Kamp van Economische Zaken opent vandaag het Center for Applied Games in Amsterdam. Het is voor het eerst dat producenten, uitgevers en distributeurs op het gebied van leerzame games (ook wel applied games genoemd) onder één dak verenigd worden.

Met de start van het Center for Applied Games wordt verdere invulling gegeven aan het programma Growing Games. "Growing Games is een stimuleringsprogramma dat zoveel mogelijk activiteiten ondersteunt en initieert waardoor Nederlandse gamebedrijven de volgende stap in hun groei kunnen realiseren. Een steuntje in de rug van het Ministerie van Economische Zaken is daarbij natuurlijk heel welkom,” aldus Mir Wermuth, projectleider van Growing Games.

Minster Kamp: “De applied gaming industrie heeft de maatschappij veel te bieden. Het is in staat om producten te maken waar velen baat bij hebben, mensen die revalideren, mensen in opleiding of zelfs gemeentebestuurders die de effecten van een bestemmingsplan willen testen. Gezien de potentie en het maatschappelijk belang, is het niet verrassend dat de sector sterk in opkomst is. Met onze kennis en kunde vervult Nederland een voortrekkersrol. Dit centrum zal die rol alleen nog maar versterken. Dat is goed voor de werkgelegenheid en biedt op wereldniveau kansen voor Nederlandse bedrijven.”

Nederland geldt wereldwijd als koploper op het gebied van applied games. Veilig Verkeer Nederland liet onlangs nog een app voor kinderen ontwikkelen om te oefenen voor het praktisch verkeersexamen. Verder kunnen artsen in opleiding met een game oefenen op onverwachte situaties tijdens operaties.

Ongeveer 44 procent van de 330 bedrijven in de Nederlandse game-industrie houdt zich exclusief bezig met de ontwikkeling van dit soort leerzame spellen.