Nieuws/Binnenland
977729
Binnenland

Informateur Rotterdam verwacht hoog tempo

Informateur Pedro Peters verwacht in hoog tempo gesprekken te gaan voeren met de vijf partijen in de gemeenteraad van Rotterdam over de vorrming van een coalitie. Die gesprekken beginnen maandagmiddag met vertegenwoordigers van Leefbaar Rotterdam, D66, VVD, CDA en GroenLinks.

Peters, directeur van stadsvervoerder RET, gaf maandag op het stadhuis een toelichting op zijn tijdelijke rol als informateur. Of hij ook formateur wordt, moet later blijken. Hij heeft in ieder geval voor twee weken zijn agenda bij de RET leeggemaakt.

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager adviseerde vorige week als verkenner dat hij de beste mogelijkheden zag in een combinatie tussen Leefbaar Rotterdam, D66, VVD, CDA en GroenLinks. Maar een nieuw stadsbestuur zou ook kunnen gaan bestaan uit vier van die vijf partijen.

Peters was verrast dat hij vrijdagavond werd gevraagd door alle vijf de partijen. Hij zegt geen botsende belangen te zien omdat hij directeur is van het plaatselijke vervoersbedrijf, dat volledig in handen is van de gemeente Rotterdam. Hij benadrukt slechts procesbegeleider te zijn en geen politieke rol te hebben. Peters: „En mocht er eventueel wel over de RET worden gesproken dan doe ik direct drie stappen terug.”